on | off

Kroonika

Eesti võitis Baltic Culinary Star Cup konkursil Grand Prix  03.03.2008

14-17.veebruaril toimus Sankt Peterburgi toidumessil kokavõistlus, milles osales Eesti meeskond: zhüriis Dmitri Rooz (restoran-õlletehase Beer House peakokk), mänendzerina Andrei Šmakov (restoran „Kadriorg”); võistlejatena Alan Kiil (Sous-Chef /MS Romantika Tallinkilt), Oleg Sõtšov (varsti avatava restorani „Korsaar” peakokk) ja Nikita Tsunihhin (restorani „Ö” Sous-Chef ja varsti avatava restorani „Muuseum” peakokk).
Kulinaariavõistlusel osales 6 Balti mere riigi esindjad. Tippkokad Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Saksamaalt ja Venemaalt. Konkurss kestis kolm päeva, aega võistlusroogade valmistamiseks anti igal päeval 2 tundi.
Esimesene päeva ülesanne oli oma riigi rahvuslik supp. Eesti poolt valmistas Alan Kiil suitsuangerja consomme`i õuna-veini glasuuris Borodino leiva textura ravioolidega. Teisel päeval oli teemaks kuumad suupisted õlle kõrvale. Eestit esindas Nikita Tsunihhin kes pakkus züriile maitsmiseks hiidkreveti tempura aioli, suitsulõhe-tomati confi i, küüliku karreed mustasõstra kastmega, rohelise herne suppi ja hirvevorsti selleripüreega. See töö pälvis õllesuupistete kategoorias esimese koha. Kolmandal päeva võistlus, teemaks „must kast”, oli kõige raskem ja huvitam. Kokkadel tuli teha külm banketilaud kuuele toiduainetest, mis said teatavaks vahetult enne võistluse algust. Esindasin Eestit selles voorus ja suur oli mu üllatus, kui leidsin "kastist" vasika sisefilee, värskeid shampinjone ja jõhvikaid. 2 tunni jooksul tegin valmis vasika pate seentega, madalal temperatuuril küpsetatud vasikaliha koriandrikatte ja jõhvikakastmega, külma peedi-vasikasupi mädarõika-hapukoore vahuga ja vasikaliha tarari tshilliga. 2 tundi ja mitte minutitki rohkem.
Kui kolmel päeval saadud punktid kokku arvestati selgus üldvõitja -Eesti meeskond! Zhürii liikme Dmitri Roozi (restoran-õlletehas Beer House) sõnul oli Grand Prix võitmine üllatus: „Võistluse tase oli ühtlaselt kõrge. Maitsvaid, maitsekaid, loomingulisi, meisterlikult serveeritud roogasid oli palju. Näiteks kuumade õllesuupistete voorus jätsid mulle väga hea mulje Läti ja Soome esindaja pakutu. Eesti võit teeb muidugi suurt rõõmu, aga nõus tuleb olla Culinary Star Cup peakohtuniku Serge Fery`ga kes ütles, et võiduks on vaja õnne ja head maitset”

Oleg Sõtšov

http://www.farexpo.ru/horeca/index.php